The Left-Over-Space Cafe

Left Over Space Cafe restaurant designed by Architect Jeremy Humphries of Modus Architects Isle of Man

 

Adapted leftover space forms an internal courtyard cafe on the ground floor and provides vertical circulation to the surrounding accommodation. The space is surrounded by historic architecture typically seen in the Isle of Man, and this project examines how the vernacular architecture can be adapted to more contemporary uses. The main concept behind the design of the project aims to blend the existing building with the new intervention, creating a dialogue and connection between old and new.

 

The atrium has been designed by Jeremy Humphries principal of Modus Architects to create a central feature of the surrounding renovated buildings, while also blurring the boundary between inside and outside. From suspended walkways, users can enjoy the impressive view of the town and landscape beyond from platforms as they ascend the staircase. 

 

The historic facades have been retained to express the old architecture, with the new contemporary construction inserted into the new courtyard. The project explores the idea that the contemporary needs and future innovation can be founded within past tradition. This reinterpretation of Manx townscape typology aims to respectfully integrate a new program within the existing historical context. 

 

Jeremy Humphries has imagined that the project would be a platform for thoughtful architecture, using contemporary construction methods in collaboration with a selected team of skilled local craftsmen and locally sourced materials, as well as using recycled stone and reclaimed materials from the site. The natural patina would help to blur the boundaries between the old and the new to give the courtyard a timeless feeling.